NK ŠPARTA

Adresa: Gundulićeva 32, 10 000 Zagreb, adresa igrališta: Klanječka 37, 10 000 Zagreb

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Godina osnutka: 12.06.1913.

Predsjednik kluba: Robert Kolundžić

Broj članova: 250

Najveći uspjeh: Momčad "Šparte" je na kraju sezone 1936/37. izborila poziciju da se bori za proboj u prvu ligu tadašnje Jugoslavije. Međutim u kvalifikacijama nisu uspjeli to ostvariti. Tako je propuštena nabolja prigoda za proboj u eleitni razred tadašnje Jugoslavije. U kasnijim desetljećima ispostavit će se da je to bila istinska prigoda da se okruni višegodišnja uspješnost i ostvari proboj u najviši državni razred.

Veliki uspjeh dogodio se u sezoni 1961/62. kada je momčad "Šparta-Elektra" uspjela dosegnuti vršak amaterskih vrijednosti probojem u Zagrebačku zonu, jednu od četiri zonske skupine amaterskog igranja nogometa u Hrvatskoj.

U novije vrijeme najveći uspjeh NK "Šparta-Elektra" je osvajanje prvog njesta u 1. Zagrebačkoj nogometj ligi u sezoni 2010/2011 i plasman u 4. Hrvatsku nogometnu ligu.

Kratko o klubu:
NK "Šparta" današnji nogometni klub "Šparta-Elektra" osnovan je 12. lipnja 1913. godine, na starom Iličkom trgu, današnjem Britanskom trgu, sastankom mladih sportaša i nogometnih zanesenjaka. Ostaje zabilježeno da su to bili gospoda: Hinko Sedmak, Vladko Wasserlauf, Josip Lončar, Zvonko Ferić, Ladislav Štritof, Dragutin Čuček, braća Šorš, Robić, Vragović, Soroš, Egri, Jurečić, Novak i Cinki.
Prva momčad Šparte odmah po osnutku bila je: Stubić, Kenda, Čuček, Hoffer, Hacker, Čorko, Ferić, Čončar, Wasserlauf, Sedmak i Klobučar.
I od tada NK "Šparta-Elektra" djeluje neprekidno sve do danas, a ove godine (1919.) slavi 106 godina postojanja i spada među najstarije nogometne klubove u Zagrebu i Hrvatskoj.