Izviješće HNS-a vezano uz situaciju s pandemijom COVID 19

Ovim putem želimo Vas izvijestiti što je Hrvatski nogometni savez poduzeo vezano uz postojeću situaciju s pandemijom COVID 19, odnosno prestanka natjecanja i s time povezanih teškoća klubova i saveza.

Sukladno mjerama potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom koje je donijelo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatski nogometni savez se obratio prema više ministarstava i Središnjem državnom uredu za šport (SDUŠ) i predložio da se kao korisnike mjera uključe i poslodavci iz sustava sporta i to za sve zaposlenike (sportaše, trenere, ostali stručni kadar, administrativno osoblje), uključujući i sportaše i trenere koji obavljaju samostalnu sportsku djelatnost.
Za sada se putem SDUŠ priprema prijedlogVladi Republike kojim bi mjere obuhvatile i sve trenere (s ugovorom o radu i osobe koje obavljaju samostalnu sportsku djelatnost) i neophodno stručno osoblje. Mjerama ne bi bili obuhvaćeni treneri koji se financiraju iz sredstava koje dodjeljuju sportske zajednice gradova i županija. SDUŠ prikuplja podatke i očekujemo da se ova mjera donese i počne primijenjivati u što skorije vrijeme.
Hrvatski nogometni savez je i nakon toga ponovno predložio da mjera obuhvati i sportaše i sve zaposlene u sportskim klubovima i savezima. Trenutno se očekuje odgovor SDUŠ-a.
Nadalje, Ministarstvu financija je upućen prijedlog da se privremeno ukinu i/ili odgode sva plaćanja i doprinosi koji se isplaćuju u sustavu sporta, odnosno da se izjednače s mjerama u gospodarstvu i predloženim mjerama u kulturi. Također je predloženo privremeno oslobođenje plaćanja komunalija i sličnih naknada vezanih uz sportske objekte koje održavaju klubovi, a vlasnici su gradovi.
Vezano uz natjecanja SDUŠ-u je u suradnji s Hrvatskim olimpijskom odborom upućen prijedlog dopune Zakona o sportu u smislu da se u izvanrednim okolnostima izmjene sustava natjecanja mogu primijeniti prije proteka godine dana od donošenja tih izmjena. Očekujemo da će se prijedlog usvojiti te će Hrvatski nogometni savez, ovisno o situaciji i prema potrebi, biti u mogućnosti pripremiti prijedlog sustava natjecanja za sljedeću natjecateljsku godinu.


O svim budućim novostima nastavit ćemo vas izvješćivati putem web stranice HNS-a ili dopisima.
Za bilo kakav upit slobodno se obratite na slijedeće adrese ;

Tajnik Saveza - Vladimir Iveta – Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Povjerenik HT Prve lige – Josip Brezni – Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Voditelj natjecanja – Neven Šprajcer – Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


S poštovanjem.
Izvršni direktor Marijan Kustić