Sustav natjecanja i propozicije 13. dvoranskog prvenstva ZNS-a

Momčadi su u obje kategorije razvrstane u 8 skupina sa po 4 sudionika. U skupinama igra svatko sa svakim (3 utakmice), a nakon toga 2 prvoplasirane momčadi iz svake skupine ulaze u osminu finala (raspored je unaprijed definiran). Pobjednici osmine finala igraju četvrtfinalne, polufinalne, za 3. mjesto i finalne utakmice.

Mlađi pioniri igraju s loptom br. 4, a stariji pioniri s loptom br. 5.

Igra se po sistemu 5+1, a broj prijavljenih igrača je ograničen na 20. Trener je dužan javiti se delegatu utakmice najkasnije 15 minuta prije početka utakmice sa popisom koji sadrži broj dresa igrača, ime i prezime igrača, datum rođenja igrača i sportskom iskaznicom igrača.

Igrači obavezno moraju nastupiti sa štitnicima. Svi igrači mogu ulaziti u igru. Izmjene su leteće u prostoru predviđenom za izmjenu igrača. Vratar loptu u igru može ubaciti isključivo rukom s bilo kojeg mjesta unutar svog kaznenog prostora, ali lopta tom prilikom mora izravno izaći iz kaznenog prostora (6 m). Vratar kod vratarevog ubacivanja lopte u igru ne može loptu prebaciti preko središnje crte terena za igru, a da ista nije prije toga dotakla njegovu polovicu terena za igru. Nepoštivanje ovog pravila kažnjava se neizravnim (indirektnim) slobodnim udarcem sa središnje crte terena za igru u korist suparnika. Vratar ni u jednom trenutku ne može postići izravno rukom pogodak, već samo nogom i to tijekom igre. Svi slobodni udarci moraju se izvesti u roku od 4 sekunde, a suparnički igrači moraju biti udaljeni od lopte najmanje 5 metara. Kazneni udarac se dosuđuje u skladu s PNI za prekršaj učinjen u kaznenom prostoru (6 m), a izvodi se sa 7 metara. Igrač može biti isključen na vremensku kaznu u trajanju od 2 minute ili do kraja susreta. Igrača isključenog do kraja susreta može zamijeniti nakon 2 minute suigrač. Igrač isključen do kraja susreta nema pravo nastupa u sljedećoj utakmici, a u slučaju težeg izgreda i do kraja turnira. Ako momčadi imaju istobojne dresove pravo na boju ima prvoimenovana momčad. Utakmica traje 2 x 15 minuta, a utakmice završnice (polufinale, za 3. mjesto i finalnu utakmicu) 2 x 20 minuta. U slučaju neodlučenog rezultata u utakmicama osmine finala, četvrtfinala, polufinala, za 3. mjesto i finalne utakmica izvode se sedmerci po 3 igrača iz svake momčadi, a ako je i tada neodlučeno izvodi se jedan za jedan do konačnog pobjednika. Sve susrete sudi po jedan sudac, a utakmice završnice (polufinale, za 3. mjesto i finalnu utakmicu) po dva suca. Zapisnik utakmice vodi delegat.