Problematika i smjernice nastavka nogometnog natjecanja 2019/20.

Zagrebački nogometni savez, pozorno prati razvoj situacije s epidemijom koronavirusa SARS-CoV-2, te primjenjuje sve Odluke Stožera za Civilnu zaštitu i Odluke IO HNS-a, a vezano za prekid svih nogometnih natjecanja u organizaciji i provedbi ZNS-a.


Odlukom Stožera Civilne zaštite RH stavljaju se izvan upotrebe otvorena sportskih igrališta (Odluka od dana 20. ožujka 2020.g.), time se obvezuju svi klubovi ZNS-a da provedu Odluku u cijelosti, a odnosi se na rizik prijenosa bolesti COVID-19, kojom se uvode protuepidemijske mjere stavljanja izvan uporabe svih dječjih i otvorenih sportskih igrališta u trajanju od 30 dana od dana odluke (do 30. travnja 2020.g.). Obveza je svih odgovornih sportskih djelatnika klubova ZNS-a staviti igrališta izvan upotrebe, kako bi se smanjila mogućnost bliskih kontakata i prenošenja bolesti COVID-19.


Ovim putem pozivamo sve sportske djelatnike u klubovima, poglavito trenere i igrače da prate preporuke javno-zdravstvenih institucija, te primjenjuju odredbe o novim mjerama, imajući u vidu prije svega zdravlje nogometaša, gledatelja i svih drugih nogometnih aktera.


O svim daljnjim mjerama nogometna će obitelj i javnost biti pravodobno obaviješteni.


Sukladno navedenom, sva natjecanja u ZNS-a stavljaju se do daljnjeg van snage s obzirom na nepredviđenu i tešku situaciju, izazvanu pandemijom korona virusa 

StručnO-pedagoški tim ZNS-a preporuča svim sportašima da se aktivno uključe u: Projekt "Vježbaj doma" HNS-a, gdje se na dnevnoj bazi objavljuje video s individualnim treningom koji mladi nogometaši mogu izvesti kod kuće, bez dodatnih sprava i pomagala.

Uvažavajući Odluku IO HNS-a, u kojoj se određuje, da sva natjecanja u njegovoj nadležnosti završavaju 28.06.2020.g., time ZNS poduzima smjernice i organizacijske pripreme za eventualni nastavak proljetnog dijela natjecanja u mjesecu svibnju i lipnju 2020.g., što ovisi o Odlukama nadležnih viših institucija.

Tim smjerom temeljiti će se nadolazeće Odluke IO ZNS, te se zadužuju radna tijela ZNS-a, a prvenstveno Povjerenici natjecanja da izrade prijedloge novoga rasporeda natjecanja za proljetni dio natjecanja u natjecateljskoj godini 2019/2020.g.

Problematiku i smjernice nastavka provedbe natjecanja za lige u sustavu natjecanja ZNS-a (lige seniora, lige mladeži, futsal U9/U11/U13 i lige veterana) temeljiti će se zasebno sa svaku ligu na slijedećim aspektima:
1. nastavak proljetnog dijela prvenstva,
2. modifikacija rasporeda sa smanjenim brojem kola (play off/out) ,
3. zaključivanje natjecanja za pojedine lige prema do sada odigranim utakmicama.

Pozivaju se svi stručno-pedagoški čimbenici u klubovima, a poglavito voditelji nogometnih škola mladeži, da se aktivno uključe svojim prijedlozima u razradu smjernica za nastavak natjecanja, ako će biti omogućeni uvjeti u svibnju i lipnju 2020.g. od nadležnih institucija. Povjerenik za natjecanje mladeži uzimati će u obzir školske obveze, crkvene obveze, aktivnosti određene Kalendarom natjecanja ZNS-a (lipanj-turniri), ponovni odaziv broja igrača na treniranje. Također za početak aktivnosti natjecanja uzeti će se i u obzir period pripremni mini ciklus pripreme igrača za natjecanja. Prijedloge osobno slati na e-mail – Povjerenika natjecanja.

Grad Zagreb postaje specifična sportska sredina, dogodio se i potres (22.03.2020.g.), samim događajem došlo je do oštećenja sportskih objekata kod nekih klupskih sredina. ZNS poziva odgovorne osobe klubova da detaljno sagledaju situaciju svojih sportskih objekata, poduzmu brze mjere adaptacije i stručnog odobrenja (dozvole) korištenja objekta za siguran povratak i dolazak sportaša-igrača na sportske terene.


Za sada pridržavajmo se poruke:
Ostavimo nogometna igrališta da miruju, pobijedimo koronavirus, ostanite doma.

Tajništvo ZNS-a